Ποιοι Είμαστε

ΙΔΡΥΜΑ «Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΤΕΓΗ»

«Η Παιδική Στέγη» υποστηρίζει ενεργά την εργαζόμενη μητέρα εδώ και 81 χρόνια.
Κάθε χρόνο φιλοξενεί στις πρότυπες στέγες της γύρω στα 400 περίπου παιδιά.

Το ίδρυμα “Η Παιδική Στέγη” ιδρύθηκε το 1931 από τη Λαίδη Κρώσφηλντ, το γένος Ηλία Ηλιάδη. Εποχή δύσκολη, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, με οικογένειες πολύ φτωχές, λοιμώδη νοσήματα, προβλήματα υγείας λόγω της ασιτίας, ελλιπή υγιεινή και καθαριότητα. Σε απάντηση της φτώχιας οι γυναίκες αναγκάστηκαν να αρχίσουν να εργάζονται εκτός της οικίας τους. Το Ίδρυμα στάθηκε και στέκεται αρωγός σ’ αυτή την ανάγκη φύλαξης και φροντίδας των μικρών παιδιών.

Η πρώτη Στέγη ιδρύθηκε στη Δραπετσώνα και φιλοξενούσε γύρω στα 100 παιδιά. Στα επόμενα χρόνια προσετέθησαν άλλες δύο στο λεκανοπέδιο Αττικής και δύο στην περιοχή του Πειραιά, με αποτέλεσμα ο αριθμός των παιδιών να προσεγγίσει τα 500.

Κατά τη διάρκεια της κατοχής, στις Στέγες καθημερινά, μοιραζόταν συσσίτιο σε 5000 παιδιά και σε θηλάζουσες μητέρες, με τρόφιμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Νέες μητέρες στο τμήμα βρεφών λάμβαναν εκπαίδευση και φροντίδα από έμπειρες  νοσοκόμες.

1a 2a 3a

Σήμερα τόσο οι εργασιακές όσο και οι κοινωνικές συνθήκες της εργαζόμενης μητέρας έχουν βελτιωθεί Οι συνθήκες υγιεινής και παιδιατρικής φροντίδας έχουν αλλάξει  προς το καλύτερο. Υπάρχει όμως ακόμα η πιεστική ανάγκη για φιλοξενία και εκπαιδευτική φροντίδα των παιδιών, ιδίως σήμερα που οι οικογένειες δεν είναι πια πολυπρόσωπες αλλά όλο και περισσότερο πυρηνικές και μονογονεϊκές. Είναι πολύ σημαντικό για μια μητέρα πού αφήνει το παιδί της να αισθάνεται εμπιστοσύνη και ασφάλεια.

Οι συνεχείς επιμορφώσεις του προσωπικού, ο εκσυγχρονισμός και η ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων είναι οι σημερινές μας προτεραιότητες. Το ωράριο είναι εκτεταμένο, το περιβάλλον υγιές και ευχάριστο, ενώ την ευθύνη των παιδιών έχουν εξειδικευμένοι παιδαγωγοί που προσφέρουν ψυχαγωγία σε συνδυασμό με τη δημιουργική απασχόληση.

Σήμερα εξακολουθούν και λειτουργούν 4 πρότυπες στέγες στην περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά. Στεγάζονται σε κτίρια που αποτελούν δωρεές ιδιωτών και χτίστηκαν σε οικόπεδα του Δήμου Αθηναίων και Πειραιώς. Η παρουσία των εθελοντών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία τους. Το Ίδρυμα απασχολεί και έμμισθο προσωπικό 50 ατόμων.

Οποιαδήποτε μητέρα μπορεί να ζητήσει τη φύλαξη των παιδιών της, αρκεί να είναι εργαζόμενη.

poioieimaste2 poioieimaste

Το Ίδρυμα η «Παιδική Στέγη» είναι μέλος και συμμετέχει ενεργά
στις πρωτοβουλίες της ένωσης «Μαζί με το Παιδί».